Wednesday 2 July 2014

Chicken Curry with Potatoes


I went browsing to get some ideas for today's dinner and I stumbled upon a blog which has lots of recipes. That's why I love the month of Ramadhan! Banyak makanan dan masak-masak di TV. As for dinner, I make Chicken Curry with Potatoes. Here's the recipe which I got from Dapur Tanpa Sempadan. By the way, bahan-bahan kasi kurang sebab 2 orang saja bah kami ni makan. I also omit and replace some of the ingredients.


BAHAN-BAHANNYA
800 gram ayam potong ikut suka, buang kulit, cuci bersih dan toskan (I use 400g chicken)
3 biji kentang, kupas belah 4 setiap satu dan rendam (2 potatoes)
2 biji tomato, belah 2 setiap satu (omitted)
1 keping asam gelugor
1 camca besar pes tomato (I use MAGGI Tomato Sauce)
1 1/2 camca besar cili kisar (nak pedas sila tambah) (I put MAGGI Chillies Sauce)
4 camca besar penuh rempah kari daging Baba's (I use Mak Nyonya brand)
Air secukupnya
1 kiub pati ayam "MAGGI" (optional)
Garam dan gula secukup rasa (I don't use salt as I don't want it to be 'salty')

BAHAN KISAR HALUS
1 biji bawang besar
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup

BAHAN TUMIS
2 tangkai daun kari, dilurut
3 biji bawang merah, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
6 kuntum bunga cengkih

CARA MEMBUATNYA
  1. Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum, tambah cili kisar dan pes tomato, tumis hingga garing, guna api kecil. Masukkan Bahan kisar halus + rempah hari tadi. Kacau rata dan tumis hingga rempah garing dan terbit minyak. Kacau selalu.
  2. Masukkan ayam, gaul rata dan biar ayam kecut dengan rempah tadi. Masukkan kentang (toskan). Gaul. Tuang air secukupnya. Biar mendidih. Masukkan kiub pati ayam jika guna. Tambah asam gelugor dan masak hingga kentang empuk.
  3. Tambah garam secukup rasa da sedikit gula. Masak sekejap lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api. Masukkan tomato belah dan biar sekejap hingga tomato masak dengan wap panas. Boleh hidangkan bersama nasi, roti jala, lempeng atau pun roti..
I forgot to take the other ingredients. Terlampau siok mau masak.

Potatoes~

Chicken

I love the smell~