Friday, 9 September 2005

Bowling in My Mind

I don't know what to write here... But, sia kasi masuk apa-apa saja which I think fit and Ok lah kie... Maybe it's about my research on Unduk Ngadau - The topic which I tersilap picked sebab tidak mahu drag kerja... or anything yang sia rasa perlu lah kie... Maybe my love life or... etc...

Sunday, 5 June 2005

Cerita ATAMA

Sorry for not updating my website - A little busy since my uncle just returned from USA and I have some problems to deal with. Silaka butul baru juga sia mo online, then I found out that sumandak.comhas been suspended. I'll ask my uncle later lah...

I've read lots about ATAMA - From newspapers sampailah blog orang yang cerita pasal kehebatan ATAMA. Yes! He's truly amazing! Very brave! Sia respect orang yang berani buat pembaharuan. Hidup ATAMA! By the way, maybe some people assume yang si ATAMA ni perusak bahasa - It's hip hop, baby... Hip Hop, Baby... Kalau ramai suka, you cannot say yang ATAMA ni perusak... Jealous kah? Kalau masih dengan utak kolot - Sampai-sampai inda pandai maju bah... Variations are vastly needed in this industry, bukan mencari ways to preserve culture yang makin lama makin buntu.

Frankly, sia peminat setia ATAMA. Habis sia take video time dia menyanyi on 31st May hari tu. Habis sia tangkap semua. Tinggal sia mo upload lagi tu. Fuyyyooohhh....

Sunday, 29 May 2005

Fotopages

Kerja boring untuk hari minggu, menunggu bulan 5 habis dengan tiada penyesalan. So, jom korang pigi sini http://sumandakdotcom.fotopages.com/ . Ada gambar unduk ngadau bah. Sia tau korang suka tinguk gambar unduk ngadau... :p

Saturday, 28 May 2005

KOTOBIAN TADAU TAGAYO DO KAAMATAN

ikan koruk ikan turongou,
sudah kogoruk masih korongou,
sumulok sinsilog koruba sunsulit,
kada kosonsog moginum ginsom korilit.

"KOTOBIAN TADAU TAGAYO DO KAAMATAN"

Tuesday, 24 May 2005

Cerita AF Bah

Sayang oh Marsha inda dapat menyanyi time prelude. Mimang siorang di depan TV sudah semua mo tinguk dia menyanyi. Mummy sia pun cakap sayang Marsha inda dapat menyanyi. Kamirang kecewa butul ooo... Tapi, apa bulih buat, Tuhan mungkin ada benda lain untuk si Marsha. Never give up, Marsha. Ko sekarang pun sudah ada peminat sudah walaupun bukan ko yang di antara top 12.

Sekarang tinggal si Yazer, Ekin & Felix saja dapat masuk top 12. Haider mimang bulih menyanyi tapi dia mimang silap pilih lagu. Suara Haider inda cukup olombou atau sarut untuk lagu It's My Life by Bon Jovi. Tapi, teruskan usahamu, Haider! Ko tetap fames juga satu hari nanti.

Felix mimang berkebolehan dan berbakat, tapi susah juga mo cakap sebab time prelude. Sia akan tinguk dia sampailah dia pigi akhir. Tabiat dan bakat ada kaitan sebab kitorang inda mo penyanyi yang lupa daratan. Tuhan balas juga tu kalau lupa daratan....
So far di dalam kotak undian sia:
  • Akma
  • Felix

Thursday, 19 May 2005

Renovation

My house is under renovation sekarang ni, just because my uncle and his family are coming back from USA after more than 5 years inda balik-balik sebab mau dapat status PR and Green Light dari tu USA Government. Mimang susah mo live in USA termasuk keluar dari USA kalau masih lagi ada urusan di sana. Even though mimang sana FREE TO VOICE, FREE TO HAVE, FREE TO MAKE... Lebih-lebih lagi incident (or may I call it as ACCIDENT?) Osama lah, Bush lah, September 11 lah... etc. Mimang mess betul bah.... Yang sia kasehan, itu grandparents sia - They have waited for more than 5 years tunggu their only successful son balik dari USA. Yes, sikarang diorang punya umur (I mean tu grandparents sia) sudah menjangkau 70 years old. Next month saja siorang semua mo buat Family Reunion cum Kaamatan for Sabilah M Benggon's family. Surprise dari sia pula, walaupun inda seberapa... Sia mo bagi KEK BAAASAAAR sama diorang. Itu saja sia bulih bagi sekarang guna duit yang manang time ikut unduk ngadau... Kwak Kwak Kwak...

Sia bangun saja pagi ni, sia try mo ingat balik apa sia mimpi tadi... Sia termimpi bilik sia. Eheks... Sebab sekarang bilik sia kasi warna purple (warna yang dihalang oleh parents sia tapi last-last diorang admit sia pandai cari warna). At first, diorang mo suruh sia pilih warna pink, duh... Bosan sudah sia warna pink selepas ditinggalkan X-Breakfast sia duuuulu... Opppsss... Tersasul dan terpisung sikit, balik pasal mimpi sia. Sia termimpi yang sia pigi lukis bunga di dinding bilik sia. Hehehehe... And sia mo buat sama tu dinding bilik sia nanti. Sia apply semua benda yang sia study time di SM Shan Tao duuulu... Sikit-sikit pigi buat kerja lukis dinding, 2 kali sia lukis dinding time di High School dulu...

But now... I still have to find costume TOBILUNG KOTA MARUDU dulu for my kazen... :( Desperate ni sekarang mencari... UUUWAAAAAAHHHH... Help me Help Me...

Wednesday, 18 May 2005

This is Kaamatan

Talking about kaamatan - Harvest Festival. Mimang syok. But this year punya kaamatan is a bit dull - Inda banyak publisiti, news, pics, etc. Paling banyak cerita pasal accident during kaamatan. Na'uk punya pasal, tidur di tengah jalan raya punya pasal, mati bergaduh punya pasal, etc.

Kaamatan yang sekarang is no longer kaamatan yang meriah macam dulu-dulu, Kaamatan dari time Berjaya lagi... I've heard lots of stories from my grandpa pasal kaamatan diorang. Simple tapi meriah. Even di Kg. Pulutan, Menggatal saja - For God's sake - sudah 5 tahun tiada kaamatan, untuk apa kasi repair itu balairaya tapi no kaamatan? What kind of tutok ni AJK buduh ada? Sekadar pegang kunci dewan and ban urang kampung sendiri guna dewan? Hello? Itu dewan moyang ko punya kah?

Sia pun tidak berapa suka with penganjuran kaamatan kawasan N.12 Inanam. Hello, be fair a bit. Yang sia inda puas hati dari dulu pasa committees misti mau dari Inanam sajakah? Bukan sia mo anti-Inanam, tapi the way diorang conduct. Tau minta sponsor saja but tiada pun apa-apa untuk urang Telipok and Menggatal. Tau minta tagih undi dari siorang saja tapi jalan raya still berhabuk. Why bias? Nasib juga siorang pintar, we have observed segala-galanya. So, bila time mengundi lagi nanti, we won't choose you anymore. Banyak suara, tapi peluh sikit.

Mungkin I'm still young hijau belum matang tapi sia sudah observe ni politik sabah since sia masih lagi 12 years old. Semua buku politik sudah sia baca. Darilah buku Mandat Ketiga sampailah karya dari si Radin Malleh. Yes! Politics mimang sudah terpahat di kepala utak sia. Permainan kutur dan bersih sia tau sudah. Secara kesimpulannya di sini, demand dari rakyat tidak pernah cukup. Seorang ahli politik must be brave, brilliant, rich and humble - Kenapa rich? Elaun jadi YB bukannya cukup untuk tampung permintaan, so untuk menjadi YB, one kena rich atau ada pendapatan tetap supaya dapat tolong rakyat dan bukan sekadar beli Ninja King tunjuk sama rakyat. Sia prefer YB dari Penampang...
Kaamatan oh Kaamatan.... Where have all the Kaamatans gone long time passing?

Tuesday, 10 May 2005

5 JARI BERDOA

1) IBU JARI 
Ibu jari adalah jari yg terdekat dengan kita. Maka fokuskan doa kita kepada orang2 yang terdekat di hati dan sisi kita. Ibubapa, saudara-mara, teman baik, bf/gf etc...doakan mereka. Mereka adalah golongan manusia yang pasti mudah diingati oleh anda. 

2) JARI TELUNJUK 
Jari telunjuk membawa perlambangan doa bagi org2 yg telah mengajar kita, menyembuhkan kita, mendidik dan memulihkan kita. Mereka ini termasuklah golongan gembala, doktor yg merawat kita, pensyarah/guru-guru etc...sesiapa pun yg pernah hadir sebagai org yg telah membimbing kita. Sentiasa ingati bahawa hikmat dan kebijaksanaan yg mereka telah berikan kepada kita adalah berkat daripada TUHAN, mereka adalah saluran berkat yg TUHAN telah gunakan untuk menyembuhkan/ membimbing kita. 

3) JARI TENGAH 
JAri tengah dalam senarai jari-jari saya dan saudara adalah merupakan jari tertinggi bukan? Nah kali ini berdoalah bagi para pemimpin. Golongan Pemimpin ini termasuklah kepimpinan tertinggi negara, pemimpin gereja dan sesiapa pun yg saudara/i lihat sebagai pemimpin dalam hidupmu. Golongan kita bertanggungjawab membentuk polisi dan hal-hal pentadbiran yang mempengaruhi kehidupan kita. Mereka memerlukan pimpinan ALLAH kita untuk hikmat dan kekuatan. 

4) JARI MANIS 
Menurut para guru piano, jari manismu adalah jari yg terlemah dalam senarai jari kita. JAri ini mengingatkan saya dan saudara untuk berdoa bagi mereka yg lemah, dalam pergumulan berat, sakit atau dlm kesusahan. Pikullah beban mereka dalam doa kita. Nescaya kita telah memainkan peranan dalam menjadi saluran kasihNya. 

5) JARI KELINGKING 
Aha! Jari kelingking adalah jari terkecil dalam senarai jari kita. JAri ini melambangkan diri kita sendiri secara peribadi dalam rangkaian perhubungan kita dengan TUHAN dan sesama manusia. Alkitab mengajar kita bahawa "..yang terkecil di antara kamu akan menjadi yang terbesar..." Makanya jari ini mengingatkan saya dan saudara untuk berdoa bagi diri kita sendiri secara peribadi tentang keperluanmu, pergumulanmu dan masalah serta visi hidupmu di hadapan takhtaNya yang kudus! 

Itu sahajalah petuanya saudara/iku terkekasih...Cubalah untuk melakukannya...TUHAN memberkatimu!!! 

Sunday, 1 May 2005

Dear Slim

Dear Slim, 

I wrote but you still ain't callin

I left my cell, my pager, and my home phone at the bottomI sent two letters back in autumn, you must not-a got him There probably was a problem at the post office or something Sometimes I scribble addresses too sloppy when I jot himbut anyways; fuck it, what's been up? Man how's your daughter?My girlfriend's pregnant too, I'm bout to be a father.If I have a daughter, guess what I'ma call her?I'ma name her Bonnie

I read about your Uncle Ronnie too I'm sorry.I had a friend kill himself over some bitch who didn't want him.I know you probably hear this everyday, but I'm your biggest fan.I even got the underground shit that you did with Skam. I got a room full of your posters and your pictures man.I like the shit you did with Ruckus too, that shit was phat

Anyways, I hope you get this man, hit me back,just to chat, truly yours, your biggest fan

This is Stan

Dear Slim, you still ain't called or wrote,

I hope you have a chanceI ain't mad - I just think it's FUCKED UP you don't answer fans.If you didn't wanna talk to me outside your concert you didn't have to, but you coulda signed an autograph for Matthew .That's my little brother man, he's only six years old.We waited in the blistering cold for you,four hours and you just said, "No."That's pretty shitty man - you're like his fucking idol.He wants to be just like you man, he likes you more than I doI ain't that mad though, I just don't like being lied to.Remember when we met in Denver - you said if I'd write youyou would write back - see I'm just like you in a way.I never knew my father neither;he used to always cheat on my mom and beat her.I can relate to what you're saying in your songs so when I have a shitty day, I drift away and put 'em oncause I don't really got shit else so that shit helps when I'm depressedI even got a tattoo of your name across the chest

Sometimes I even cut myself to see how much it bleedsIt's like adrenaline, the pain is such a sudden rush for me See everything you say is real, and I respect you cause you tell it 

My girlfriend's jealous cause I talk about you 24/7 .But she don't know you like I know you Slim, no one does.She don't know what it was like for people like us growin upYou gotta call me man, I'll be the biggest fan you'll ever lose.

Sincerely yours, Stan -- P.S.We should be together too

Dear Mister-I'm-Too-Good-To-Call-Or-Write-My-Fans,this'll be the last package I ever send your ass.It's been six months and still no word - I don't deserve it?I know you got my last two letters;I wrote the addresses on 'em perfectSo this is my cassette I'm sending you, I hope you hear itI'm in the car right now, I'm doing 90 on the freewayHey Slim, I drank a fifth of vodka, you dare me to drive?

You know the song by Phil Collins, "In the Air of the Night"about that guy who coulda saved that other guy from drowningbut didn't, then Phil saw it all, then at a show he found him?

That's kinda how this is, you coulda rescued me from drowning

Now it's too late - I'm on a 1000 downers now, I'm drowsy and all I wanted was a lousy letter or a call.I hope you know I ripped ALL of your pictures off the wallI love you Slim, we coulda been together, think about itYou ruined it now, I hope you can't sleep and you dream about itAnd when you dream I hope you can't sleep and you SCREAM about itI hope your conscience EATS AT YOU and you can't BREATHE without me

See Slim; Shut up bitch! I'm trying to talk!Hey Slim, that's my girlfriend screamin in the trunk but I didn't slit her throat, I just tied her up, see I ain't like you cause if she suffocates she'll suffer more, and then she'll die too

Well, gotta go, I'm almost at the bridge nowOh shit, I forgot, how am I supposed to send this shit out?

Dear Stan, I meant to write you sooner but I just been busy

You said your girlfriend's pregnant now, how far along is she?Look, I'm really flattered you would call your daughter thatand here's an autograph for your brother,I wrote it on the Starter cap

I'm sorry I didn't see you at the show, I musta missed you 

Don't think I did that shit intentionally just to diss you.But what's this shit you said about you like to cut your wrists too?I say that shit just clowning dog,c'mon - how fucked up is you?You got some issues Stan, I think you need some counseling to help your ass from bouncing off the walls when you get down some And what's this shit about us meant to be together?That type of shit'll make me not want us to meet each otherI really think you and your girlfriend need each other or maybe you just need to treat her better I hope you get to read this letter, I just hope it reaches you in time before you hurt yourself, I think that you'll be doin just fine if you relax a little, I'm glad I inspire you but Stan

why are you so mad? 

Try to understand, that I do want you as a fanI just don't want you to do some crazy shit 

I seen this one shit on the news a couple weeks ago that made me sick

Some dude was drunk and drove his car over a bridgeand had his girlfriend in the trunk, and she was pregnant with his kid and in the car they found a tape, but they didn't say who it was to Come to think about, his name was.. it was you

Damn!

Saturday, 30 April 2005

Koupusan

Artist: Jo-Anna Sue Henley Rampas 
Album: Upus1 Sinding Piginawaan 
Song: Koupusan 
Typed by: Tutuguk 

Koupusan nombo ko di baino 
Nombo nodi ngaih ih boros nu 
Nombo nodi ngaih ih janji nu 
Tuminongkiad ko mantad doho 

Koupusan poilo oku dika... 
Onu salah ku, id pinupusan to 
Ikau no daa songulun id ginawo ku 
Pitongkiadan romiton ku mantad diya 

Iya noh songulun 
Iya noh kopusan ku 
Iya noh id ginawo ku 
Iya noh kalangadan 
Nga baino nolingan oku diya 
Sundung do nokoruol ginawo ku 

Insan tadau opurimanan nuh.. 
Kosindualan oruol id ginawo ku 
Kosindualan oruol id ginawo nuh.. 

Iya noh songulun 
Iya noh kopusan ku 
Iya noh id ginawo ku 
Iya noh kalangadan 
Nga baino nolingan oku diya 
Sundung do nokoruol ginawo ku 

Wo.. wo.. ho.. 
Yea........... 

Insan tadau opurimanan nuh.. 
Kosindualan oruol id ginawo ku 
Kosindualan oruol id ginawo nuh.. 

Iya noh songulun 
Iya noh kopusan ku 
Iya noh id ginawo ku 
Iya noh kalangadan 
Nga baino nolingan oku diya 
Sundung do nokoruol ginawo ku 

Insan tadau opurimanan nuh.. 
Kosindualan oruol id ginawo ku 
Kosindualan oruol id ginawo nuh.. 
Kosindualan oruol id ginawo nuh..

Sunday, 24 April 2005

tangan kiri - malfunction

I'm using my *only* right hand now... Tangan kiri sia cedera sebab terkena cermin pecah... Bukan sia ramas-ramas cermin tapi tidak sengaja terkena cermin pecah last saturday. So sekarang cannot type banyak-banyak dan chat juga... Uwahhhhhhhhh... Boringnya...

Thursday, 21 April 2005

What a Friend we have in JESUS

What a friend we have in Jesus,
All our sins and griefs to bear!
What a privilege to carry
Everything to God in prayer!
O what peace we often forfeit,
O what needless pain we bear,
All because we do not carry
Everything to God in prayer!

Have we trials and temptations?
Is there trouble anywhere?
We should never be discouraged,
Take it to the Lord in prayer.
Can we find a friend so faithful
Who will all our sorrows share?
Jesus knows our every weakness,
Take it to the Lord in prayer.

Are we weak and heavy-laden,
Cumbered with a load of care?
Precious Savior, still our refuge-
Take it to the Lord in prayer.
Do thy friends despise, forsake thee?
Take it to the Lord in prayer;
In His arms He'll take and shield thee,
Thou wilt find a solace there.


"Henceforth I call you not servants; for the servant knoweth not what his lord doeth: but I have called you friends; for all things that I have heard of my Father I have made known unto you." John 15:15

Sunday, 17 April 2005

Urang ni menyedihkan betul...

Jangan ingat perempuan saja korang bulih buli... Change your mind set! I won't forgive those who were writing comments main tapuk-tapuk... Kalau mau comment, buat comment terbuka macam korang buat di GURITOM.COM.. Itu baru sia terima... Setakat main tapuk-tapuk... Pigi masuk LUBANG CACING lah...

Ini sia dapat dari website Herris Yutui...

<anonymous>: si davelyn mengaku template tu kerja dia lalalla kasian men akun ja tapi budus!
<anonymous>: web ini budu punya design!budak budak pun buli kasi siap ba...nda kasian butul nie web! tukar la ni design nie mau muntah sia tigk!
<anonymous>: web ini budu punya design!budak budak pun buli kasi siap ba...nda kasian butul nie web! tukar la ni design nie mau muntah sia tigk!
<GOD>: Muantah saja..why you so look down on people work?what is the great things about you..I know you r not the best..
<anonymous>: may
<may>: sapa bah kamu yang awal sangat masuk ni? tidak karaja ka kamu
<deng>: dasyat jugak komen org tu. takpa jdkan ia satu pembakar semangat. Biasalah benda baik yg dibuat slalu trima kritikan. bawa bertenang.
<anonymous>: wwook
<ed>: testing mick 1..2..3...
<sumandak>: aku x kisah kalau ko rasa design budak pun, budaklah... sebab memang aku ni budak lagi, tapi at least aku lebih terror dari awak sebab budak jak pun dah pandai buat website daripada orang tua macam kamu sudah nokolotou tapi 1 web pun tiada, bikin malu.
<sumandak>: mimang gayo taik orang yang komen tapi tidak letak namanya, napa takut kah? takkan takut sama budak kot... bukannya herris bayar sama sia pun, sia yang rela buat untuk dia. jangan rendahkan orang lain, kalau lain kali orang tu lebih baik dari kamu.. malu.
<sumandak>: aku buduh pun buduhlah... sebab sia buduhlah sia rajin mau belajar, bukan macam urang yang pintar tapi pemalas...


TO ANYNOMOUS,

Macam PM cakap, kalau tidak suka, jangan tengoklah...

Kalau sia ada buat salah sama ko sebelum ni, minta maaf walaupun sia inda kenal siapa ko sebenarnya....

Yalahkan... Orang buduh, takkan tidak perlu belajar kan? Takkan tidak pandai jadi pintar kan? Kalau pintar tapi pemalas sekali pun, bukannya ada orang mo ambil ko kerja. Sia buka bisnes pun bukan mo ambil orang jenis ini yang pintar cakap tapi pemalas kerja... Bikin sayang gaji saja.

Kalau JEALOUS tu, cakap... Sia buat untuk suka-suka saja sebab bukan pun sia ada minta DUIT dari orang lain bila sia buat website. Ko pun bukan cikgu sia, cikgu sia di USA, urang tulin Sabah... Sia inda payah ambil jurusan IT atau apa-apa pasal computer pun sia tau buat website... Ada orang mo ajar sia bah.

Ko cakap gitu pun, sia lebih SUKA... Sia LEBIH BERUSAHA sebab sia akan jadikan apa yang ko HINA tu sebagai satu AIM & TARGET sia... dan sekarang I WON'T GIVE UP & I WON'T EVEN STOP BUGGING YOU, ANYNOMOUS... Plz, nama sia ko salah spell lagi... Eheks...

Last but not least, may GOD bless you... IF U R A CHRISTIAN, JANGAN LUPA BACA BIBLE BAB AMSAL kie... :) It's a good guide for you... Kalau sia tau siapa ko, sia akan salam ko juga...

p/s: manalah tau lain kali sia jadi OKM (Orang Kaya Muda)... Wakakakakaka... SOT sudah sia ni... Duh....

.....

IT HAS COME TO AN END...

HE WANTS A BREAK UP.... GOD PLEASE HELP ME....

IN OTHER WORDS, I'M SINGLE! 
Though it's not the word that I like the most!

Thursday, 14 April 2005

Polisi baru untuk pengguna di Sumandak.Com

Administrator dan Moderator di Sumandak.com akan berusaha untuk memadam dan mengubah sebarang material yang dianggap sebagai mengancam ketenteraman di laman web Sumandak.com secepat yang mungkin. Tetapi, agak mustahil untuk memeriksa semua material yang dipos oleh pengguna. Oleh itu, sebagai pengguna di Sumandak.com, anda harus sedia maklum bahawa segala material di dalam laman web ini adalah satu ekpresi pandangan dan cadangan penulis itu sendiri dan bukan administrator, moderator mahupun webmaster (kecuali material yang disumbangkan mereka), dan tidak bertanggungjawab di atas material penulis itu.

Anda bersetuju dengan polisi dan prosedur di laman web sumandak.com:

1) Tidak menggunakan kata-kata kesat, lucah, berunsur kebencian, mengugut, dan apa saja yang boleh melanggar undang-undang terpakai. Sekiranya anda didapati berkelakuan sedemikian, pihak Sumandak.com tidak akan ragu-ragu untuk menghalang anda daripada menjadi pengguna di laman ini.
2) Anda tidak dibenarkan untuk memiliki lebih daripada 1 akaun di Sumandak.Com.
3) Anda bersetuju bahawa webmaster, administrator, dan moderator memiliki hak untuk memadam, mengubah, menyusun, atau menutup mana-mana topik pada bila-bila masa yang difikirkan sesuai.
4) Anda tidak menghasut, menyebarkan fahaman sesat dan anti-kerajaan melalui sumandak.com.
5) Anda bersetuju untuk menggunakan bahasa yang terdapat di SABAH dan ENGLISH sahaja. 
6) Anda bersetuju untuk tidak menghantar gambar-gambar separuh bogel, atau lucah ke dalam sumandak.com.
7) Pihak kami tidak akan memberi maklumat anda kepada pihak ketiga tanpa kebenaran daripada anda, namun, kami tidak akan bertanggungjawab terhadap apa jua bentuk tindakan penggodam sehingga menyebabkan data dikompromi.
8) Anda bersetuju untuk menghormati pengguna-pengguna yang sedia ada di sumandak.com.
9) Anda bersetuju untuk menggunakan perkhidmatan sedia ada di sumandak.com dengan baik dan tidak mempunyai niat untuk merosakkannya.
10) Alamat email yang diminta adalah untuk pengaktifan akaun anda di sumandak.com, serta sebagai satu medium untuk menghantar kata laluan baru sekiranya anda kehilangan atau terlupa kata laluan sekarang.
11) Anda bersetuju bahawa pihak sumandak.com berhak memadam akaun yang sudah 3 bulan tidak aktif.
12) Anda bersetuju bahawa pihak sumandak.com berhak mengubah dan menambah polisi dan prosedur dari semasa ke semasa untuk kebaikan kedua-dua pihak.

Anda teirkat dengan segala peraturan ini sekiranya anda mengetik butang REGISTER di bawah, dalam kata lain, anda bersetuju untuk terikat dengan polisi yang telah ditetapkan di sumandak.com.

Sumandak Bilang: Hehehehehehehehehe... Ketat sudah...

Thursday, 24 March 2005

Life as Usual

Just came back from canteen. I did not have my breakfast this morning and decided to have a brunch with my coursemates. I slept well last night sampai bilik sebelah can hear my goruk. Hahahaha. Kidding! 

My mum phoned yester night and she asked me to go home to clear things up. But, i refused to go home since it's only for a week. Gosh... Balik-balik naik kapal terbang lagi and have to stuck there for an hour and twenty minutes, and that excludes boarding time and immigresen check up. I'm too bored waiting in line and that's why i hate to go into the bank. I would prefer to spend my time withdrawing money using ATM.

I went to read DOPEYMOOKE blog just now and she really makes my tummy tickles. Still don't get my words? Why don't you read it yourself, i'm not going to kill my times blogging using my precious NOKIA.

:-P This is the link for DOPEYMOOKE blog. Beware the eyes of DOPEYMOOKE for she shall eat you alive... It's alive. It's alive. Why am i talking nonsense here. 


p/s: I have clear things up with my boyfriend yester night. And we are back for good.

Wednesday, 23 March 2005

The Hardest Day in my Life

Sia di dalam bilik hostel sia sekarang guna handphone sia login internet using gprs to write something on my blog. Today is the saddest day in my life. I have just received sms from my boyfriend asking for a break up. 

Sia mati-mati love him but apa yang sia dapat is this. I never wish for a break up - tapi if he cannot love me anymore, then i have to let him go walaupun i don't want to. 

Currently, I'm having my final exam and all these things are bulking in my mind. Hari ni sia menangis saja. I don't have anyone to rely on here. I don't have a roommate to share my pieces of broken-hearted. I feel like want to die but i cannot do it. 

Napa sia kena hadapi ni benda untuk yang ke-2 kalinya.

Am I?

Am I a fool who let a kiss to fool me or is he a fool who I let to kiss me? 

I am having my exam and he is asking for a break up. How am I going to sit for my exam in this situation. I need a break. Why does he ask for it now... Why now.... 

God... I need you.

Tuesday, 8 February 2005

Gong Xi Fa Cai

GONG XI FA CAI to all of you out there! I'm stuck in UiTM Samarahan, can't go back home!

Anyway, THANKS for all the emails, SMS, Private messages - I really enjoyed reading them all although most of them are about PROBLEMS.

Take care then... I have to go now... 

p/s: Main computer di LAB bah ni...

Saturday, 22 January 2005

Going Back...

I'm going back to Kuching today... So, don't expect me to update this website. But I will be back to Sabah in April. 

Thanks for supporting Sumandak.Com as your favourite place to hang out. Sorry kalau ada kerosakan or problem untuk korang register and login. Please contact my assistants or operators kalau ada apa-apa problem. Thanks....

p/s: Flight sia jam 4:30 pm.... Bye Bye all...

Friday, 21 January 2005

Message 4 Gatut, Tites, Gaban & Lontuge

Janlah marah-marah, Gatut. Sia jarang online bah sekarang ni sebab mo belajar kan. Eheks... 

Pasal font tu, sengaja dikecilkan supaya save more spaces - Duh! Padahal sia sendiri pun mo pakai cermin mata mo buat ni website. Nantilah lepas sia habis final exam, dan ada cuti panjang baru sia update lagi ni website. Kasi besar sikit itu fontnya supaya korang dan saya pun inda sakit mata mo baca kan kan kan?

Gatut, boleh juga kita berkenalan bah. Tiada salah sebab perkara biasa bah tu kalau mo berkenalan kan kan kan? Ehehehehehe.... Siou kio inda terbalas message ko.... Wakakakakakka... Bah, mula 22nd Januari ni sia balik p kuching mo belajar lagi ni... Bah, jan merajuk kio kalau sia inda terbalas untuk jangka masa yang agak panjang... 

Gaban, lagu mp3 yang mana tu ah? Ko try pi sana guritom.com lah manatau tu urang di sana ada simpan mp3... ehehhehee...

To lontuge, thanks.... hehehehehhe...

Iri iri noh kie... bye bye...

Tuesday, 18 January 2005

Cara-Cara Nak Handle Hantu

Pocong
Hantu yang berbungkus macam lepat pisang baru masak ni memang mudah cari kelemahannya. Kita hanya perlu bukak tali pengikat di atas kepalanya dan tarik kain balutannya. Sudah tentu dia akan berasa malu rana dia tidak pakai apa apa pun, selain kain kapan pembungkusnya tu.

Langsuir
Dia ni suka pandang muka kita, jadi beranikan diri anda tenung balik muka dia sambil jelir-jelir lidah. Kalau tak pun tunjuk cermin muka kat dia, pasti dia tersipu-sipu malu.

Pontianak
Hantu yang suka ketawa. Kalau terserempak dengan dia, kita pun mestilah ketawa sama. Kalau boleh kita cuba mengilai lebih kuat dari dia, tentu dia boring.

Hantu Raya
Hantu ni suka beraya dan suka menyamar jadi tuan dia. Cara mengalahkannya senang saja, sambutlah 
hari raya tiap kali jumpa dia, bagi duit raya, ajak main meriam buluh, suruh kacau dodol atau jaga lemang. Tentu dia tak kacau kita sebab banyak kerja dan aktiviti lain dia nak buat.

Hantu Galah
Hantu ni la yang paling tinggi di muka bumi. Kalau terjumpa dia, kita hendaklah meniarap. Pasti dia tak perasan kita ada disitu.

Jerangkung
Dia ni ada kulit tapi nipis. Tinggal rangka saja, dan paling mudah untuk menewaskannya. Kita hanya perlu tunjal dahinya dengan telunjuk dan lihat gerak-gerinya mengimbangi badan untuk berdiri tegak.

Toyol
Lagi senang kalau nak kalahkan dia, bagi duit satu sen berguni-guni..nanti dia ingat duit emas, lepas tu dia pikul bawak balik bagi tuannya... lepas tu sah-sah lah dapat penampau Jepun dari tuannya kerana mana nak tukar duit satu sen banyak2 tu...

Hantu Ponteng
Yang ni payah sikit nak cakap sebab, hantu-hantu ni cam korang lerrr..takder kerja lain asyik ponteng kerja, lepaih tu nengok e-mail..macam sekarang nih..sah-sah tengah ponteng nie..macamana nak jawab.. korang sendiri gak jadik hantu.. jadi bawak-bawaklah buat kerja...

LEPAS BACE NIE DAH TAK YAH TAKUT2 NGAN HANTU.. TAKUT PADA DIRI SENDIRI SEBAB KADANG2 DIRI SENDIRI LEBIH MENYERAMKAN DARIPADA HANTU!!!!!!!!

Monday, 17 January 2005

One week...

Hi guys and gals! I'm back... and now in Sabah for mid-term break. And I will return to UiTM Samarahan on 22nd January. Yeap! This coming Saturday! There's nothing much to write here but I think I should *at least* say thanks to all of you who have visited my website - Yeah, the not-yet-updated website yang semakin menjadi-jadi di sini. 

I don't know what's going on dengan ni website sia sekarang sebab I CAN'T ACCESS INTERNET sepanjang saya di UiTM... Bukan apa, MALAS nak jalan. Anyway, it's really great to be part of UiTM Sarawak. Yalah... Got many Sabahans there juga - Uhh... Walaupun ada sikit-sikit lao ya lah... 

I would like to thanks buat dorang-dorang yang sudah hantar XMAS CARDS. Thanks and memang syoklah terima kad from all of you even though saya kena bayar RM0.10 for each surat yang dituntut... Eheehehehehe...

Plus, I've changed my number from MAXIS to DIGI recently memandangkan ada beberapa orang yang mengganggu saya semasa saya berada di UiTM. Please lah, don't call me during orang sedang belajar. Paling yang saya sendiri tidak suka, orang tu call and then batuk (HUH?!)... Please lah... If you have something to say, CAKAP saja. Don't cough! Furthermore, please introduce yourself kalau nak SMS orang lain. Don't just buat orang curious saja. :(

OK... That's all for now... Bye Bye...